torstai 8. tammikuuta 2015

Hajoita ja jätä hallitsematta

Internetin ihmeellinen maailma on ... ihmeitä täynnä. Koska itse harrastan jonkin verran valokuvausta, pyörin tässä kirjoituksessa lähinnä sen asian ympärillä.

Nykyaikana otetaan massiiviset määrät valokuvia, henkilökohtaisellakin tasolla. Lähes joka taloudesta löytyy jokin laite millä kuvia voi ottaa. Vihkiytyneillä harrastajilla on järjestelmäkamerat ja asiaankuuvuvaa rekvisiittaa mielin määrin. Pokkarikameroita, nykyisin hyvälaatuisiakin, saa kohtuuhinnalla, puhelimissa on lähes poikkeuksetta myös kamera. Ja niitä käytetään, paljon. Ja tietysti seuraksena on valtava tulva valokuvia. Luojan kiitos valtaosa tuosta tulvasta päätyy jonnekin kiintolevyjen uumeniin, muistitikuille tai CD-levyille, unohtuakseen sinne monessa tapauksessa lopullisesti.

Niin, siis niitä ihmeellisiä asioita netissä. Hyvin usein valokuvat päätyvät myös julkisuuteen, erilaisiin pilvipalveluihin, Facebookiin, Flikriin, Instagramiin... you name it. Mahdollisuuksia on lukuisia, en minä niitä kaikkia edes nimeltä tiedä. Tästä seuraakin sitten se varsinainen ongelma, hajoita ja jätä hallitsematta! Minulla on tilit Facebookissa (paljon kuvia), Flikrissä (paljon enemmän kuvia), OneDrivessa, Google Drivessa, Dropboksissa, Treklensissä, Treknaturessa, Trekearthissa, 500Px:ssä, Pinterestissä, Kuvaklubissa... varmaan noiden lisäksi jotain palveluja en muista käyttäväni. Ja tietenkin kotona olevilla kiintolevyillä, verkkolevyllä, parilla koneella, varmuuskopiona jne jne ...

Kävin juuri mm. Pinteresissä, edellisestä käyntikerrasta on aikaa varmaankin lähes vuosi. En vaan muistanut, että yleensä olen siellä. Olen ladannut sinne joitan omastra mielestäni vaikuttavia ottamiani kuvia ja olen näköjään saanut sillä kuville myös pinnauksia ja kommenttejakin. Kiitos vaan myös niille yli kahdellekymmenelle seuraajalleni, sori etten ole muistanut koko saitin olemassaoloa... Sama tilanne on myös Trekxxxxx:ien kanssa. Kuviani on katsottu, tykätty ja kommentoitu. Ja taas, sori vaan, en muistanut että olen siellä :-/ Kuvaklubi, kotimainen hyvä ja helppo systeemin... en ole muistanut käydä, vaikka innolla kauan aikaa sitten sinnekin kuviani laitoin, katsottavaksi ja kommentoitavaksi. Ja lista vaan jatkuu, saitti toisensa jälkeen painuu aika nopeasti unholaan,varsinkin kun löytyy jostain joku uusi järjestelmä (viimeisin "loukkuni" on http://www.500px.com).
Koska en muista kaikkia käyttämiäni saitteja, en tietenkään voi myös muistaa, mitä kuvia olen mihinkin vuosien aikana tunkenut, ja siksipä monella saitilla on samoja kuvia. Ja se ärsyttää, ennekaikkea itseäni, mutta varmaan myös niitä, jotka kuviin törmäävät eri palveluissa.

Onhan kuvien hajauttamisessa tietysti omat hyvätkin puolensa, jonkun saitin tai laitteen hajoamisen/loppumisen/kaatumisen/muumin takia kaikki kuvat ei katoa bittiavaruuteen, mutta edes alkeellisen hallinnan ylläpitäminen on täysin mahdotonta. Ja tietenkään ei pidä väheksyä tietoturvaakaan, vaikka kuvani ovat todennäköisesti mielenkiinnottomia ja tarpeettomia kaikille muille paitsi itselleni. Koskaan ei voi tietää, mistä palvelusta tai järjestelmästä kuvia alkaa vuotaa johonkin mihin niitä ei ole koskaan tarkoitettu.

Eli kaiken kaikkiaan kuvani ovat pääsääntöisesti tallessa, mutta pääsääntöisesti minä en kuitenkaan tiedä, mistä jonkun tietyn kuvan tarvittaessa kaivan näkyviin! Aika ajoin minussa herää henkiin organisaattori ja halu laittaa kuvat johonkin tolkulliseen järjestykseen, ja sitä vartenhan on olemassa ihan oikeita ohjelmistojakin tarjolla. Siis tarmonpuuskassani aloitan puuhan, kokeilenpa ensin Picasaa, kun se on ilmainen ja kaikkee :-) Into kyllä lopahtaa aika nopeasti, koska pelkästään kotikoneilla olevia kuvia on yli 60 GB, kappalemäärä kymmeniä tuhansia (yli 28 000), I presume. Siis Picasa ei oikein toimi minulla, tai se vaikuttaa alkuinnostuksen jälkeen jäykältä ja työläältä. Mutta hei, mites olisi Adoben Bridge... sama ongelma, olemassaolevan aineiston läpikäynti ja järjestäminen on mission impossible. Ja lista jatkuu, ei Lightroom ole loppujen lopuksi yhtään helpompi. Lopputulos on, kuvat jatkavat olemassaoloaan ja piilossa pysymistään alkuperäisessä vuosi/kuukausi -hakemistorakenteessaan eri levyillä ja eri koneilla. Näennäisen järjestyksessä, mutta kuitenkin hallitsemattomana massana josta yksittäisen kuvan löytäminen on korkeemman kädessä.

Mitä tälle sitten pitäisi tehdä! Olemassa olevan aineiston kanssa peli on todennäköisesti menetetty, mutta tulevalle kuvavirralle voisi yrittää tehdä jotain. Mutta kun se aloittaminen ja sopivan järjestelmän luominen tuntuu niin vaikealtä. Pitäisi oikeasti miettiä ja keksiä oikea, tehokas, nopea, käyttökelpoinen ja ajantasalla pysyvä järjestelmä. Pitäisi myös jatkossa noudattaa ITSE sitä rakentamaansa järjestelmää, ilman poikkeuksia. Ja se on, ihmiselle joka ei muutenkaan rakasta sääntöjen kirjaimellista noudattamista, ylitsepääsemätön este.

Hajoita ja jätä hallitsematta -järjestelmän käyttö siis mitä ilmeisimmin jatkuu :-/

Ugh, olen puhunut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti