maanantai 30. maaliskuuta 2009

Tuomari vs. Juomari

Terveisiä vaan karaoke-kisoista viikonlopulta. Erehdyin, taas kerran, lupautumaan mukaan tuomariksi leikkimieliseen karaoke-kilpailuun. Ei olisi ehkä pitänyt...

Pienen ihmisen raadollisuus ja kova kilpailuhenki on herkässä, niin herkässä. Kisa oli järjestetty pääasiassa vihdykkeeksi ja tietenkin houkuttelemaan yleisöä ja laulajia mukaan. Siinä homma toimikin oikein hyvin. Mutta kun itse laulaminen alkoi, sarvia alkoi kasvaa sekä osallistujien että kannattajajoukkojen päihin.

Neljälle tuomarille oli kullekin määritelty oma osa-alueensa kokonaisuudesta. Yksi arvioi laulamista musiikillisesti, yhden tehtävänä oli esittäminen, yksi huomioi laulun sisällöllistä käsittelyä ja yhdellä oli tarkkailun alla yleisvaikutelma. Noiden perusteella sitten kilpailukappaleiden jälkeen kukin tuomari pisti yhdeksästä esiintyjästä viisi parasta omasta mielestään paremmuusjärjestykseen. Yleisö sai myös äänestää omia suosikkejaan. Sijaluvut käännettiin suoraan pisteiksi ja ynnättiin. Lopputulos oli selvä kun pisteet oli laskettu. Hajontaa tuli tuomareiden kesken aika paljon, mikä oli itse asiassa tarkoituskin.

No, kun tulokset sitten julkituotiin, todettiin heti, että jos johonkin kumartaa, johonkin samalla pyllistää :-). Ja parhaita oli yleisön äänestyslappuihin kirjoittamat kommentit "Pitäis olla puolueettomat tuomarit", "Paremmat laitteet", "Ammattitaitoinen karaoken vetäjä pitäisi olla" jne jne jne. Meinattiin tulosten julkistuksen yhteydessä lukea noita julkisesti, mutta jätettiin lukematta, ihan vaan varmuuden vuoksi.

Niin se vaan on, että lajin kun lajin tuomarointi on varsin hankalaa ja varsinkin epäkiitollinen tehtävä.

Muuten kuitenkin homma meni kutakuinkin ok, paitsi yhden tuomarin kohdalla pullon henki pääsi vaikuttamaan varsinkin loppupuolen arvosteluja jaettaessa. Tunsin aito ja oikeaa myötähäpeää, olisi sen parituntisen voinut hoitaa ensin kunnialla pois alta. Paska juttu!

Hienoa oli kuitenkin huomata, että karaoken suosion myötä tästä pienestäkin maasta löytyy paljon todella taitavia ja osaavia laulajia. Osalla on myös lavakarismaa lähes ammattilaistasolle. Ja vaikka en henkilökohtaisesti ole kovinkaan innostunut karaokesta, on tuollaisia laulajia mukavaa ja viihdyttävää kuunnella. Pyysin kaikkia osallistujia jatkamaan harrastustaan!

1 kommentti:

  1. 03.04 Itä-Savo, lukijan lyhyet:
    Huh,hei! Olipa puruvesikaraokekisassa miestuomarit! Varmasti asiantuntijoitakin olisi ollut saatavilla.
    Yleisöä Savonlinnasta.

    Jotta silleen..Mutta hei, siehän oot nyt melkein julkkis *virn*

    VastaaPoista